LADDA ELBILEN
En elbil laddas för de allra flesta till största del hemma. Övrig laddning sker hos arbetsgivaren eller vid externa laddpunkter. Oavsett vilket kan det vara bra att ha med sig några saker: batteriet mår bättre av att laddas ofta snarare än mycket och sällan och man brukar säga att det mår som bäst när det är laddat mellan 20-80%. När batterinivån har nått 60% laddar det också långsammare för att skydda sig själv, man kan också säga att de sista 20% tar lika lång tid att ladda som de första 80%. De flesta elbilarna har också ett skydd inbyggt som gör att bilen inte kan ladda helt fullt för att skydda batteriet.
De flesta bilars navigatorer brukar föreslå laddställen längs ens planerade rutt. Om du saknar möjligheten eller hellre vill planera detta själv kan du gå in på t.ex. abrp.mp och använda detta ruttplaneringsverktyg. Tänk på att bilens räckvidd påverkas av både hastighet och temperatur. På vintern minskar räckvidden med 20-40%, och kör du många korta sträckor går det åt el motsvarande cirka en mil att värma kupén varje gång bilen har blivit kall.
Genom att ladda bilen så fort du får möjlighet och hålla ner hastigheten kan du spara både energi och pengar.
Kapacitet i lagring och laddning
– kWh (kilowattimme) anger hur mycket el bilens batteri kan lagra. Jämför storleken på tanken på en bil med annat bränsle.
– kW (kilowatt) anger hur snabbt bilens batteri kan laddas. Har man laddat med 1 kW i en timme har det hamnat 1kWh el i bilens batteri. Den lägsta siffran av vad laddaren/ladduttaget kan ge och vad bilen kan ta emot styr hur snabbt elbilen kan laddas.
En elbil drar cirka 2 kWh el per mil.
Skillnad på ladduttag och laddare
Det kan låta märkligt att behöva reda ut skillnaden på ett ladduttag och en laddare, men beroende på vad du använder styr det laddtiden väsentligt. En elbil innehåller en inbyggd laddare och batterier. Bilens laddare laddar du med ett ladduttag och batterierna laddar du med en laddare.
Ett ladduttag är ett växelströms AC-uttag som laddar bilens inbyggda laddare, som sen omvandlar den till likström som i sin tur kan ladda bilens batterier. Denna laddning kallas oftast för normalladdning och är den långsammaste sortens laddning. En bil med en inbyggd laddare på 3,6 kWh tar med en 50 kW AC-ladduttag sex timmar att ladda, då bilens inbyggda laddare begränsar laddhastigheten oavsett hur hög kW ladduttaget har. Typ 2-uttag är alltid av denna sort – skillnaden mellan ett vanligt vägguttag är att Typ 2-uttaget innehåller en signalkrets som berättar för bilen hur mycket ström kontakten maximalt kan ta.
Typ 2-uttag (laddar bilens inbyggda laddare) – långsam laddning
En laddare är en likströmsladdare med inbyggd laddteknik där DC-laddaren kopplas direkt till bilens batterier som styr hastigheten. Här spelar det ingen roll vilken effekt bilens inbyggda laddare har. Idag finns det tre olika typer av DC-laddare; CHAdeMO, CCS och Tesla Supercharger där de två första ofta kan ladda med 50 kW och Teslas Supercharger med 135 kW. Eftersom laddaren laddar bilens batterier direkt spelar det ingen roll vad bilens inbyggda laddare har för effekt.
|
|
CCS-laddare |
CHAdeMO-laddare |
Laddare som laddar bilens batterier – snabbladdning
LADDNING AV EL/PLUGIN HEMMA
Det finns flera saker att tänka på om man vill kunna ladda sitt elfordon i hemmet. Den bästa, snabbaste och säkraste laddningen får du genom en laddbox, vilket om du kör en ren elbil är i princip en nödvändighet. Det är fullt möjligt att ladda sitt fordon i ett vanligt vägguttag, men det är inte rekommenderat ur ett säkerhetsperspektiv då det finns risker med en okontrollerad laddning och det är mycket viktigt att kablar och kontakter kontrolleras av en behörig elektriker så att de klarar hög belastning under en längre tid. Det tar cirka 8-12 timmar att ladda ett elbilsbatteri med vanlig hushållsel.
En laddbox är en box som sätts upp på väggen eller på en stolpe i anknytning till bilens parkering. Denna laddbox är specifikt utformad för laddning av laddbara fordon.
En laddbox har två stora fördelar jämfört med att ladda direkt ur ett vanligt vägguttag:
Det går snabbt att ladda
Vid laddning i ett vanligt vägguttag tillåts inte laddningen uppnå maximal styrka. Med hjälp av en laddbox tillåts högre laddeffekter, och i samband med installationen uppgraderas ledningar och säkringar (vid behov) för att minska riskerna för elstörningar i hemmet.
Det är säkert att ladda
En laddbox är speciellt framtagen för laddning av laddbara fordon och garanterar därmed en säker laddning. Laddboxen har inbyggd aktiv säkerhet, vilket bland annat innebär att strömmen kan slås på först när alla kontakter är ihopkopplade. Eftersom laddning av fordon kräver stora strömstyrkor finns det vissa säkerhetsrisker vid laddning i vanligt eluttag. Med laddboxen minimeras denna risk.
Jag bor i lägenhet, får jag installera en laddbox?
Bor man i en lägenhet, oberoende av om det är hyresrätt eller bostadsrätt, kan det vara svårt att få en parkeringsplats med ett vägguttag anpassat för att ladda sin elbil. Detta är ett stort hinder för ökningen av elfordon, men även du som bor i ett flerbostadshus kan skaffa en laddbox.
Installationsförloppet för en laddbox på din parkeringsplats eller i ditt garage kan se olika ut. Även ägarförhållandena och kostnadsfördelningen kan se olika ut för laddboxen. Det finns ett antal alternativ, och nedan går vi igenom de vanligaste:
För dig som bor i bostadsrätt:
– Fastighetsägare bekostar laddboxen men den boende står för installationskostnaden. Laddboxens kostnad tas ut genom högre parkeringsavgift under en bestämd period. Kostnad för förbrukad el tas ut i form av en fast avgift som läggs på parkeringsavgiften.
– Den boende står för både laddbox och installation. Kostnad för förbrukad el tas ut i form av en fast avgift som läggs på parkeringsavgiften.
För dig som bor i hyresrätt:
Fastighetsägare bekostar laddbox och installation. Investeringskostnad samt driftkostnad tas ut i form av högre hyra.
Vad kostar en laddbox?
Priset för en laddbox ligger på 5 000-12 000 kronor. Priset varierar beroende på vilken typ av laddbox som beställs samt vilka tilläggstjänster som önskas. Sedan tillkommer en installationskostnad. Installationskostnaden varierar beroende på var boxen ska placeras, närheten till el och hur elsystemet i ditt hus ser ut. Räkna med att installationen kan kosta från 2 000 kronor upp till 10 000 kronor
Installation av laddbox till villa
Sedan 1 januari 2021 medges 50% skattereduktion för installation av en laddbox i en privatbostad. Det fungerar som rut- och rotavdragen, men är en egen skattereduktion. Du som fastighetsägare kan få 50% reduktion på kostnaden för arbete och material för installationen av grön teknik och avdraget görs direkt på din faktura.
Skattereduktion för grön teknik är högst 50 000 kr per person och år. Om du kan ta del av avdraget eller inte beror på hur mycket skatt du har betalat in
Din arbetsgivare kan också välja att betala din laddbox och blir då en skattepliktig förmån.
LADDNING AV EL UTANFÖR HEMMET
Det allra vanligaste laddstället är och ska vara ditt hem vilket är det enda stället man vet att bilen återvänder till. Förutom hemmet kan bilen även laddas på ens jobb eller vid offentliga laddpunkter.
Vissa elbilar kan också snabbladdas i särskilda snabbladdningsstationer, med högre spänning och strömstyrka, på cirka 20 minuter vilket gör det möjligt att även göra längre resor med elbil med lite planering. Idag finns många snabbladdare vid snabbmatsrestauranger och drivmedelsstationer.
På uppladdning.nu finns en interaktiv karta med alla laddplatser i Sverige och framförallt Norden, men även fler länder finns med i laddkartan.
Kan jag ladda min elbil på vilken laddstation som helst?
Ja, om laddstationen är kompatibel med din laddkabel och laddkort. Nästan alla laddare inom Europa har Typ 2-uttag, vilket du bör ha fått med dig en kabel avsedd för från din biltillverkare. (Typ 1-uttag används främst i vissa amerikanska och japanska fordon och håller på att fasas ut).
Det finns även laddstationer med en fast kabel och i dessa fall måste du alltid kontrollera om den medföljande kabeln passar i din bils uttag.
Är du på långresa laddar du bilen med en snabbladdare, är det en mer stationär parkering fungerar laddbox eller laddstolpe fint. Skillnaden i tid att ladda är för en snabbladdning cirka en halvtimme till för normalladdningen 6-12 timmar att ladda fullt.
Kan min bil laddas med vilken strömstyrka som helst?
Nej. På vissa bilar (t.ex. Tesla) kan du ställa in hur många ampere din bil ska dra från elnätet, har din bil inte den möjligheten bör du investera i en tredjeparts laddsladd där du kan göra den inställningen på sladden.
Om din laddsladd endast har väggkontakt, att du alltså inte kan byta kontakttyp, kan du med fördel skaffa en ”trefas-till-schuko-adapter”. Börja ladda med så få ampere som möjligt och öka eventuellt om sladdar inte blir varmare än ljumna. Skulle en säkring gå drar du ut bilens laddsladd, byter säkring och försöker sedan med färre ampere. Finns det trefasuttag är de alltid att föredra framför vanliga vägguttag då de är byggda för högre strömmar och har oftast bättre anslutningskablar även inne i väggarna.
Laddkort?
Precis som med mobiloperatörer finns det flera olika aktörer som erbjuder laddhanteringsprogram. Det betyder tyvärr att du kan behöva flera laddkort från olika operatörer då i princip inga accepterar kreditkort. Några erbjuder appar och sms-lösningar med varierande tillfredsställandegrad. Förutom de större rikstäckande aktörerna kan det också vara värt att undersöka vilka lokala operatörer som finns i din närhet. Teslaförare kan alltid använda deras Superchargers i hela Europa.
Ska du ut i Europa med din elbil bör du i förväg kolla upp vilka laddkort du behöver. Vill du se var laddplatser finns i andra länder kan du exempelvis besöka någon av dessa sidor; plugshare.com, chademo-map.com och ccs-map.eu.
ALD ELECTRIC - EN KOMPLETT LADDLÖSNING
Som en del i ALDs vilja och åtagande att vara med och forma framtidens hållbara mobilitet har ett samarbete inletts med ChargePoint, världsledande inom laddnätverk, för att erbjuda hemmaladdning, kontorsladdning och publik laddning, separat eller i kombination. Med syftet att förenkla förarens laddvardag och företagets administration. Med ALD Electric blir ert laddbara tjänstebilsliv enkelt och hållbart.
I hemma- och kontorslösningen installeras smarta laddboxar med digitala system som möjliggör en enkel administration och tydlig överblick. I laddlösningen på arbetsplatsen ingår också ett intuitivt administrationsverktyg och ett sofistikerat kösystem som kommunicerar till och mellan förare för att optimera användningen av laddboxarna. Via ChargePoints app får användaren dessutom tillgång till både egna och andra partners laddstationer i landet och mer än 115 000 laddpunkter i Europa.