Nyheter, artiklar och tips

03juli 2024

Elbilar fortsätter vinna mark hos svenska tjänstebilsförare

Elbilar fortsätter vinna mark hos svenska tjänstebilsförare

Ökad acceptans för elbilar

LeasePlans senaste tjänstebilsbarometer visar att elbilar fortsätter att vinna populäritet bland svenska tjänstebilsförare, trots utmaningar som räckviddsoro och brist på laddinfrastruktur. Undersökningen, som genomförts bland över 3000 tjänstebilsförare, visar att nästan hälften (47%) av förarna skulle välja en elbil om de fick göra sitt val idag. Detta är en markant ökning jämfört med tidigare år och representerar en stadigt växande trend mot elektrifiering inom fordonsflottan.

Frank Alofs, VD för LeasePlan Sverige och ALD Automotive, kommenterade undersökningens resultat och noterade att trots avskaffandet av miljöbonusen för elbilar, fortsätter efterfrågan på el- och laddhybrider att öka. Han betonar även vikten av att fortsätta utveckla laddinfrastrukturen för att möta förarnas behov över hela landet. 

Utmaningar med räckvidd och laddinfrastruktur

Fastän elbilar har blivit alltmer populära, möter de fortfarande vissa hinder. En majoritet (61%) av förarna anser att regeringens stödåtgärder för att främja övergången till eldrift är otillräckliga. Särskilt oroande är räckvidden och den upplevda bristen på laddningsstationer, framförallt utanför större städer och huvudvägar.

Antalet laddpunkter i Sverige har ökat med 50% det senaste året, främst i storstadsområden och längs huvudvägar. Trots detta återstår betydande utmaningar på landsbygden där tillgången till laddning fortfarande är en begränsande faktor.

Beslutsfaktorer vid val av drivmedel

Undersökningen visar att räckvidd (52%) och ekonomi (45%) fortsätter att vara dominerande faktorer vid val av drivmedel bland tjänstebilsförare. Även om miljöpremier och beskattningsregler spelar en viss roll, är det de praktiska aspekterna av bilens dagliga användning som väger tyngst vid beslutsfattandet.

Sammanfattning

LeasePlans undersökning ger en djupare förståelse för hur svenska tjänstebilsförare ser på elbilar och de faktorer som påverkar deras val av drivmedel. Trots utmaningar finns det en tydlig trend mot ökad acceptans för elektrifierade fordon. För att stödja denna övergång effektivt krävs fortsatta åtgärder.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes av marknadsundersökningsföretaget Detector på uppdrag av LeasePlan och inkluderade totalt 3102 tjänstebilsförare i Sverige. För mer information och de fullständiga resultaten från undersökningen, besök LeasePlans hemsida.

Lediga tjänster

Vi letar ständigt efter kompetenta kollegor. Titta in och se om vi har något som passar din profil nedan.

Vilken bil passar just dig?

Läs våra tips och råd inför valet av bil.