Nyheter, artiklar och tips

11juni 2024

Säker sommarkörning: praktiska tips för trygga resor

Sommaren är en fantastisk tid för att utforska nya platser och njuta av vägarna, men vi får inte glömma bort att prioritera säkerheten. Här är några värdefulla tips för att att hålla dig och dina medpassagerare säkra under sommarkörningarna.

1. Var utvilad och alert

Långa sommarresor kan vara utmanande, särskilt under sommaren när värmen tenderar att göra oss tröttare än vanligt. Se till att du är ordentligt utvilad innan du ger dig ut på vägen och var beredd att ta pauser vid behov för att vila och sträcka på benen.

2. Håll avståndet

Under sommarmånaderna är vägarna ofta mer trafikerade, särskilt under semesterperioder och långa helger. Se till att hålla ett säkert avstånd till framförvarande fordon för att minska risken för kollisioner.

3. Anpassa hastigheten

Medan sommaren kan locka med snabbare körningar på de öppna vägarna, är det viktigt att komma ihåg att hastighetsbränsningarna finns av en anledning. Kör alltid i en hastighet som är säker för rådande förhållanden och respektera de lokala trafikreglerna.

4. Var vädermedveten

Även om sommaren oftast bjuder på solsken och blå himmel, kan väderförhållandena snabbt förändras. Var förberedd på plötsliga regnskurar eller åskväder och anpassa din körning därefter.

5. Undvik distraherad körning

Att använda mobiltelefonen, äta eller prata med passagerare kan minska din uppmärksamhet på vägen. Håll fokus och undvik distraktioner för att minska risken för olyckor.

6. Kontrollera däcken

Värmen kan påverka däckens prestanda, så se till att dina däck är i gott skick och har tillräckligt med mönsterdjup för att ge ordentligt grepp på vägen - särskilt om du planerar långa resor eller kör på motorvägar.

7. Använd solglasögon och drick ordentligt med vatten

Starkt solljus kan göra det svårt att se och öka risken för bländning. Använd solglasögon med UV-skydd för att skydda dina ögon och förbättra sikten på vägen. Glöm inte heller att sommarvärmen snabbt kan leda till vätskebrist och uttorkning. Se till att ha tillräckligt med vatten tillgängligt under din resa och undvik att köra om du känner dig uttorkad eller yr.

8. Planera din resa

Innan du ger dig ut i på vägen, planera din rutt och se till att du har tillräckligt med tid och marginal för att kunna ta pauser vid behov. Använd gärna Trafikverkets informationstjänst för att få realtidsuppdateringar om eventuella trafikstörningar, vägarbeten och vägförhållanden längs din resväg.

Att köra säkert på sommaren handlar om att vara förbereddd, uppmärksam och försiktig. Genom att följa dessa tips och vara medveten om din omgivning kan du hjälpa till att göra sommarresorna säkrare och mer njutbara för alla. Kom ihåg att din säkerhet och andras säkerhet är det viktigaste när du befinner dig bakom ratten.

 

Lediga tjänster

Vi letar ständigt efter kompetenta kollegor. Titta in och se om vi har något som passar din profil nedan.

Vilken bil passar just dig?

Läs våra tips och råd inför valet av bil.