Julhelgen är ofta synonymt med längre resor, fler trafikanter och ofta lite extra planering. För elbilsägare kan vinterresorna kräva ännu lite mer planering, med hänsyn till hur kylan påverkar batteriets prestanda och därmed räckvidden. Men oroa dig inte, med rätt förberedelser kan du njuta av en smidig resa och optimera både räckvidd och laddning.
För att ge dig en konkret bild av hur vintervädret påverkar elbilars räckvidd, låt oss ta VW ID.4 GTX som ett exempel. Under sommarmånaderna kan denna elbil erbjuda en räckvidd på cirka 480 kilometer på en laddning i 20-gradig värme. Men när vintern kommer och temperaturen sjunker under nollan, kan denna siffra minska med cirka 20-30%, vilket innebär att du istället kan förvänta dig en räckvidd på cirka 336-384 kilometer. Och du vill gärna komma fram till din nästa laddpunkt med lite marginal, så från dessa siffror kan du dra av cirka 20% för att få sträckan du kommer vara bekväm med att köra utan att behöva tänka på oförutsedda händelser eller upptagna laddstationer.
Planera din rutt
Att ha en laddplan innan du ger dig iväg är nyckeln. Ett användbart verktyg för detta ändamål är laddkartorna ChargeFinder och A Better Route Planner. Dessa appar ger dig möjlighet att inte bara lokalisera laddstationer längs din rutt utan också filtrera dem efter laddhastighet och tillgänglighet. Det gör det enkelt att anpassa din resplan efter dina specifika behov och säkerställa en smidig laddningsupplevelse.
Olika bilar laddar olika snabbt, men räkna med att en laddning från 20-80% tar cirka en halvtimme. Vill du ladda till mer än 80% kommer laddningen i de allra flesta fall saktas ner för att skydda batteriet.
Förbered dig för laddningen
När du har gjort en resplan och vet vilken väg du ska köra, är det också bra att se vilka laddstationer du mest sannolikt kommer att ladda vid. För att spara värdefulla minutrar vid laddtillfället rekommenderar vi att ladda ner deras appar, registrera dig som användare och bekräfta betalningsmetod innan avfärd. Vissa stationer tillåter betalning med betalkort, men priset per kWh kan då vara något högre än appbetalning.
Enligt en nyligen genomförd undersökning från Svenskt Kvalitetsindex är laddupplevelsen bäst vid Teslas laddstationer (som ju alla elbilar får ladda vid, inte endast Tesla), följt av OKQ8 och Circle K.
Packa smart och kontrollera däcktrycket
Varje extra kilo påverkar elbilens prestanda och räckvidd. När du packar för din vinterresa, försök att resa lätt och bara ta med det nödvändigaste. Hur du packar har också betydelse för räckvidden samt naturligtvis om du har en takbox på, den kan dra ner räckvidden med ytterligare 10% p.g.a. högre luftmotstånd.
Med rätt däcktryck optimerar du inte bara säkerheten utan också räckvidden genom att ha korrekt friktion mot vägbanan.
Låt batteriet värmas upp
Precis som vi behöver tid att värma upp i kylan, gäller samma för elbilens batteri. Innan du ger dig av på din resa, se till att batteriet är tillräckligt uppvärmt. Det allra bästa är att utgå från ett varmgarage så att batteriet direkt kan användas till färd istället för uppvärmning. Har du inte varmgarage kanske din elbil har en förvärmningsfunktion som du kan använda medan fordonet fortfarande är anslutet till laddaren. Detta ökar inte bara resans räckvidd utan hjälper också till att bevara batteriets livslängd.
Optimera din körstil
En annan faktor som påverkar elbilens räckvidd under vintern är körstilen. Att accelerera snabbt och köra i höga hastigheter kan dra mycket energi från batteriet. Försök att köra jämnt och använd regenerativ bromsning när det är möjligt för att öka räckvidden, förutom på landsväg när du helst vill rulla på utan att bromsa in i onödan. Dessutom kan du dra nytta av elbilens olika körlägen, särskilt de som är anpassade för energieffektivitet.
Till sist. Även om du planerar i minsta detalj, har packat rätt och kör lugnt, är det alltid bra att ha en plan B. Vi kommer att vara fler på vägarna och vid laddstationerna under julhelgen, och även om laddnätverket ständigt växer kan din tilltänkta laddplats vara upptagen när du kommer fram. Håll koll på närliggande laddstationer och ett extra öga på trafik- och väderförhållanden. Ibland kan väderförhållandena förändras snabbt, och att vara förberedd på oväntade händelser är en del av att vara en smart elbilist.